elköltöztünk

Elköltöztünk!! Új cim: www.mumoka.marosdekor.hu !!

2012. február 8., szerda

Mai nőcis poszt:

Pokahontasz (angolos írásmóddal Pocahontas, asszonynevén Rebecca Rolfe; 1595 körül - 1617. március 21-én) amerikai bennszülött nő. Wahunsunacock, a póheten törzsszövetség főnökének leánya volt. 1614. április 5-én ment férjhez a Virginia állambeli Jamestownban az angol dohányültetvényeshez, John Rolfe-hoz. A következő évben Pokahontasz fiúgyermeknek adott életet, akit Thomasnak kereszteltek. A frigy ideiglenes békét teremtett az őslakók és a gyarmatosítók között. A lány igazi neve Matoaka volt, amit egyaránt fordítanak "játékos kedvű"-nek és "legkedvesebb lányom"-nak.
A "Pokahontasz" gyermekkori beceneve volt, amit kacér természete miatt kaphatott. (A név a "pohátán" nyelven William Strachey szerint azt jelentette: „kis ledér”.) Megkeresztelésekor a Rebecca nevet kapta, házasságakor lett a neve Rebecca Rolfe. 1616-ban Angliába látogattak, ahol a párt a király is fogadta. 1617 márciusában, egy nappal azelőtt, hogy visszaindultak volna Amerikába, Pocahontas elhunyt. Halálát valószínűleg feketehimlő, vagy egyéb fertőző betegség okozta. John Rolfe egyedül tért vissza Virginiába, s 1622-ben, egy indián támadásban életét vesztette. Fiuk, Thomas angliai tanulmányai után visszatért Virginiába, és a gyarmat megbecsült polgára lett.
Ő volt az első indián nő, aki Európába látogatott.
David Garnett angol író életrajzi regényt írt róla.

Az 1622-es jamestowni indián mészárlás az amerikai Virginia gyarmaton történt 1622. március 22-én, nagypénteken. Körülbelül 347 ember, Virginia lakosságának harmada vesztette életét a póheten törzsszövetséghez tartozó indiánok összehangolt támadásai következtében, amelyeket Opechancanough főnök vezetett.
Jamestown volt az első angol település Észak-Amerikában, az 1607-ben alapított város lett Virginia gyarmat székhelye. Bár egy utolsó pillatban érkezett figyelmeztetés miatt Jamestown megmenekült az indiánok támadásától, a James-folyó mentén húzódó kisebb településeket az indiánok felégették, megölték a telepeseket és elpusztították a termést.
Henricus volt az egyik legfejlettebb közösség, amelyek a támadás fő irányába estek, és a legtöbbet ezután nem is építették újjá. A legnagyobb veszteséget a Jamestown-tól kb. 10 km-re található Wolstenholme Towne szenvedte el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése