elköltöztünk

Elköltöztünk!! Új cim: www.mumoka.marosdekor.hu !!

2012. január 27., péntek

Mai nőcis poszt:

Cher (teljes nevén: Cherilyn Sarkisian LaPiere Bono Allman, El Centro, Kalifornia, 1946.május 20. -) Oscar-, Grammy- és Golden Globe-díjas amerikai énekesnő, színésznő, a "popzene istennője". Cher cseroki-indián anyától és örmény apától származik. Minden idők egyik legsikeresebb énekesnője, több mint 100 millió albumot adott el világszerte. Ő az egyetlen Madonna mellett, akit kétszer is Európa vezető énekesének választottak. A hatalmas zenei eredmények mellett sikeres színésznő is, hiszen nyert Oscart a legjobb női főszereplő kategóriában és három Golden Globe-díjjal rendelkezik. 2010-ben leforgatta 10 év utáni első főszerepes filmjét, a Burlesque-t (magyar címe: Díva) Christina Aguilerával. A filmhez két új betétdalt is felvett, amelyből a You Haven't Seen The Last Of Me 2011-ben Golden Globe-díjat nyert.
Vágya mindig is az volt, hogy színész lehessen, ezért 16 évesen elhagyta szülővárosát, Los Angeles-be ment. Itt lett a The Chrystals nevű együttes háttérénekese, majd az egyik szólista hiányzása miatt beállhatott, mint az egyik főénekes. Egy kávézóban megismerkedett Sonny Bonóval, akivel később szerelmi viszonyt folytatott. Még Sonny Bono írta a dalokat, de már csak Cher énekelt. Cher első filmjét Chastity címmel még 1969-ben forgatták. Az első filmes felkérés a Silkwood című filmhez érkezett egy mellékszerepre Meryl Streep mellett. A kezdeti nehézségek után a film olyannyira sikeres lett, hogy Chert Oscarra jelölték, de a díjat akkor még nem nyerte el. 1985-ben a Maszk c. filmben (r.: Peter Bogdanovich)játszotta a torzarcú fiú, Rocky Dennis édesanyját. A film mára a torz arccal született gyermekek tulajdonképpeni szimbólumává vált. Ettől kezdve Cher nagy összegekkel, aktívan támogatja a fogyatékossággal született gyermekeket.
1990-ben megjelenik Cher egyik legsikeresebb filmje, a Sellők. A film betétdalait összegyűjtő, sikeres Mermaids OST albumon találhatjuk a világhírű The Shoop Shoop Song című dalt. Bár a belőle készült kislemez Amerikában mindössze a 33. helyig jutott, Európában szinte mindenhol 1. helyezést ért el. De a sikert beárnyékolta, hogy Chernél 1991-ben Epstein-Barr vírust diagnosztizáltak, amelynek tünete a krónikus levertség és fáradtság. Ennek következtében a sikeres Love Hurts Tour Amerikában már nem folytatódhatott, nem készült felvétel egy koncertről sem. Ezek után Cher visszavonul, nem hallani róla vagy fél évig. Miután Cher felépült az Epstein vírusból, 1992-ben kiadta a The Greatest Hits: 1965-1992 című válogatásalbumát. 2004-ben Budapesten is fellépett. A visszavonulás után Cher több jótékonysági szervezetet támogatva rengeteget jótékonykodott Afrikában és Ázsiában. Nepálban és Afrikában iskolákat építtetett, Afrikában egy árvaházat is létrehozott. Az amerikai hadsereget támogatva pedig közel egy millió dollárt adományozott a kormánynak, hogy fejlesszék az amerikai katonák felszerelését. 2007-ben egy egy hetes aukció során elárverezte összes híres fellépőruháját, és a 3,5 milliós bevételt szintén jótékony célokra fordította. Sajnos ekkoriban előjött régebbi betegsége, az Eppstein-Bar-kór. Cher állítása szerint 2007 elején szinte alig élt, mivel csak géppel tudott lélegezni. Azonban egy európai kúrának köszönhetően sikeresen győzte le immár másodszorra az alattomos kórt.
Cher 2002 és 2005 között világrekordot döntött azzal, hogy búcsúturnéjával több mint 450 millió dollárt gyűjtött össze a koncertjegyekből, és ezzel olyan csillagokat utasított maga mögé, mint Tina Turner, Madonna vagy Britney Spears - így lett Cher az élő koncerttel legtöbbet kereső női előadó a popzene történetében.
Díjai:

  • 1988 - Oscar-díj - a legjobb színésznő - Holdkórosok
  • 1988 - Golden Globe-díj - a legjobb vígjáték vagy musical színésznő - Holdkórosok
  • 1984 - Golden Globe-díj - a legjobb női epizódszereplő - Silkwood
  • 2011 - Arany Málna-díj jelölés - a legrosszabb női epizódszereplő - Díva
  • 1997 - Golden Globe-díj jelölés - a legjobb női epizódszereplő tv-filmben - Ha a falak beszélni tudnának
  • 1989 - BAFTA-díj jelölés - legjobb színésznő - Holdkórosok
  • 1986 - Golden Globe-díj jelölés - a legjobb drámai színésznő - Maszk
  • 1984 - Oscar-díj jelölés - a legjobb női epizódszereplő - Silkwood
  • 1983 - Golden Globe-díj jelölés - a legjobb női epizódszereplő - Jöjj vissza, Jimmy Dean

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése